Burun Estetiği
Burun, en göz önünde olan organlarımızdan bir tanesidir. Her ırk ve kişinin, belli bir burun şekli vardır. Çoğunlukla travmaya bağlı bazen de yapısal olarak burun şeklinde bozukluklar olabilir. Doğallıktan uzak görüntüler kişiyi rahatsız ederse, kişinin “burun şeklinin değiştirilmesi”ni isteme hakkı vardır.
Burun şekil bozukluklarının en sık karşılaşılanları, burun sırtında kemer şeklinde eğrilik, burun ucunun kalın ve düşük olması, burunun yüze göre geniş olmasıdır.
Ameliyatımı Kime Yaptırmalıyım?
Burun birçok görevi olan bir organdır. İlk ve en önemli görevi nefes alıp vermektir. Çünkü normal solunum burundan yapılır. Böylece solunan hava burunda ısıtılır, nemlendirilir, temizlenir ve akciğerlere öylece gönderilir. Ayrıca burunun koku ve tat alma görevleri de çok önemlidir. Burun içerisine açılan sinüsler ve bunların rahatsızlıkları da son yıllardaki teknolojik gelişmelerle oldukça değişiklikler ve başarılar kazanmıştır. Burunun görevlerinin sağlıklı olmasından, ihtisas eğitimi sırasında her türlü burun rahatsızlığının ilaç ve cerrahi tedavisinin öğretildiği kulak, burun, boğaz hekimleri sorumludur. Kulak, Burun, Boğaz uzmanı aynı zamanda bir baş-boyun cerrahıdır.
Burun estetik operasyonu, yüz estetik operasyonlarının içerisinde değerlendirilir. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyetinin üyelerinin %60’ı Kulak, Burun, Boğaz uzmanları tarafından oluşturulmaktadır. Burun estetik operasyonları günümüzde kulak, burun, boğaz hekimleri ve plastik ve rekonstrüktif cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Her iki branştaki hekimlerin özel ilgileri olabilir.
Bizim estetik ameliyat prensibimiz, kişinin yüzüne uyan, abartılı, müdahale edilmiş görüntüsü vermeyen burun şeklini kazandırmaktır. Bunun belirlenmesi için, kişinin ve hekimin yapılacak değişiklikleri, fotoğraf üzerinde konuşması ve kişinin beklentilerinin anlaşılması çok önemlidir. Güzel burun yoktur, güzel görünen burun vardır.
Burunu sadece estetik özellik arz eden bir organ olarak görmemekte, diğer önemli görevlerinin de mutlaka sağlanması gerektiğine inanmaktayız. Tıkalı, fakat çok estetik kabul edilen bir burun şekli bizim için hiç muteber değildir. Kişi de bunun yarattığı tıbbî şikayetlerle er geç karşı karşıya kalacaktır.
Bu iki operasyon da, hassas operasyonlardır ve başarılı olmaları, sadece operasyona değil, sizin operasyondan sonra kendinize dikkat etmenize de bağlıdır.
Estetik operasyon prensibimiz, kişinin yüzüne uyan, abartılı, müdahale edilmiş görüntüsü vermeyen burun şeklini kazandırmaktır. Bunun belirlenmesi için kişinin ve hekimin yapılacak değişiklikleri, fotoğraf üzerinde konuşması ve beklentilerin anlaşılması çok önemlidir.
Estetik burun operasyonu, “açık” ve “kapalı” türde yapılabilir. Müdahale, sadece burun ucuna yapılabileceği gibi, bütün burun çatısına da yapılabilir. Sadece burun ucuna yapılan sınırlı estetik operasyonlarda, burun sırtında şişlik, morarma ve alçı bulunmaz. Şayet burun çatısında değişiklik yapılacaksa, buradaki kemiklere yeni şekil verileceği için, kişinin yüzünde üç haftaya kadar süren morarma ve şişlik olabilir.
Bu bilgiler, sizin rahat ve başarılı bir operasyon geçirmenize yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler ne olursa olsun, operasyon sonrası bakımınız için herhangi bir sorunuz varsa, lütfen doktorunuzu arayarak sormaktan çekinmeyiniz.
Operasyon İçin Hazırlık
Yanımızda ne getirelim?
Çoğu hasta, aynı gün evine döner. Hastanede kalmanızı gerektiren bir durum ihtimali düşük de olsa yanınızda geceyi geçirecek bir şeyler getirmeniz iyi olur (diş fırçası, terlik, hırka gibi).
Şayet kontakt lens kullanıyorsanız, operasyondan sonra gözlük kullanmanız daha rahatlık sağlar. Nasıl kullanacağınız açıklanacaktır.
Önden düğmelenen giyecekler giyiniz. Başın üzerinden çekilerek çıkartılacak giyecekler, operasyon sonrası burnunuza değerek ağrı yaratabilir.
Değerli eşyalarınızı evde bırakınız.
Özel kullandığınız ilaçlarınızı yanınızda getiriniz.
Ulaşımınızı ayarlayınız. Operasyondan 24 saat sonrasına kadar araba kullanmamanız gerektiği için, yanınızda sizi eve götürebilecek birinin bulunması gerekebilir.
Aspirinden kaçınınız. Operasyondan bir hafta önce ve sonrasında, aspirin ve onu ihtiva eden diğer ilaçlar kullanılmamalıdır.
Operasyon Günü
Anestezi: Anestezi (Narkoz), hastaların ağrı duymadan ameliyat olmasını sağlayan bir bilim dalıdır. Anesteziden korkmayınız. Anestezi, bayılmak değil kontrollü olarak bir anestezi uzmanı tarafından uyutulmak ve ameliyat bittikten sonra yine kontrollü olarak uyandırılmak demektir. Ameliyatınız süresince anestezi uzmanınız yanınızda olacak, solunum ve kalp başta olmak üzere tüm hayatî fonksiyonlarınızı takip edecek ve ameliyat bitiminde uyandırıp yatağınıza gönderecektir.
Ameliyat için gerekli testler, hastanın ve ameliyatın durumuna göre operatör doktor veya anestezi uzmanınız tarafından istenecektir. Ameliyat olacak kişi ameliyattan 6-8 saat öncesinden hiç bir şey yememiş ve içmemiş olmalıdır (aynı oruç gibi). 5 gün öncesinden sigara içiminin kesilmesinin ameliyat sonrası şikayetleri azaltacağını unutmayınız.
Anestezi az veya çok; ağır veya hafif değil her zaman hastaya göre ayarlanır. Hastalar genellikle ameliyathanede ellerine takılacak küçük bir iğneden verilecek ilaçlarla uyutulur (Narkoz, maske, kara balon v.s. gibi şeylerle değil).
Anesteziden çıkan hastalar ameliyattan sonra ilk saatlerde verilen ağrı kesicilerin etkisi ile uykuya eğilimli ancak sorularınıza cevap verecek, şikayetlerini söyleyebilecek halde olurlar endişelenmeyiniz.
Operasyon sonrası
Operasyondan sonra kişi, belirlenen süre içerisinde odasında kalır. Operasyonun ve hastanın genel durumuna göre aynı gün veya sonraki günler taburcu edilir.
Burun tamponu: Operasyondan sonra burnunuzun içerisinde, evinize gitmeden önce çıkartılacak ufak bir tampon olacaktır. Üst dudağınız üzerinde, bıyık gibi, burun akıntısını emen bir gazlı bez bulunacaktır. Operasyon sonrası bu gazlı bez, ıslandıkça değiştirilebilir.
“Rinoplasti” operasyonundan sonra, burun sırtınızda burnunuzun yeni şeklini korumak için bir alçı bulunacaktır. Bu alçı, yaklaşık bir hafta sonra çıkartılacaktır.
“Septoplasti” operasyonundan sonra, burun içerisinde, burun septumunu düzgün tutmak için, çok ince, yumuşak bir destek olabilir. Burun dışarısından görülmez ve nefes almayı engellemez. Yaklaşık bir hafta sonra burun içerisinden çıkartılır.
Ailenizi Haberdar Etmek: Operasyon sırasında ailenizin yanınızda olması gerekmeyebilir. Operasyon sonrası, hekiminiz, ailenizi hemen arayıp bilgi verecektir.
Ağrı: Operasyon sonrası biraz ağrı olabileceği için, ağrı kesici kullanılacaktır. Ağrı olduğunda önerilen ağrı kesiciyi alınız. Aspirin veya onu ihtiva eden diğer ilaçlardan kullanmayınız, kanamaya yol açabilirler.
Diyet: Anesteziden sonra midede hafif bir hassasiyet oluşabilir. Operasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde, sulu ve yumuşak gıdalar rahatlık sağlar. Hapşırmaya yol açacak baharatlı yiyeceklerden kaçınmalı, çok sıcak yemek yenmemelidir.
Operasyondan Sonra İlk Hafta
Fizik hareketlerden ve egzersizden kaçının. Bu durum, kan basıncını arttırarak burun kanamasına yol açabilir.
Daha fazla dinlenin. Operasyonunuz kısa sürmesine rağmen, kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
Şişlik ve Bereler: Çoğu hastada ufak bir şişme ve berelenme oluşur; göz, yanak, burun ve dudaklar etrafında oluşan renk değişikliği hastadan hastaya değişir. Operasyondan sonra ikinci ve üçüncü günlerde, genelde şişlikte bir artış olur. Bu, sizi korkutmamalıdır. Vücudunuzdaki diğer zedelenmeler gibi onlar da bir hafta içerisinde kaybolmaya başlar. Şişliği azaltmak için, yatarken başınızı birkaç yastık kullanarak yukarıda tutunuz. Şişliği azaltmak için yüzünüze buz koyarsanız, alçının ıslanmamasına dikkat ediniz.
Göz Makyajı: Göz makyajı, şişlikler inmeye başladıktan sonra yapılır, fakat burun alçınıza yakın makyaj yapmayınız.
Hapşırma: Hapşırmanız gerekirse, burnunuza basınç yapmaması için ağzınızı açık tutunuz.
Burun Bakımı: İlk hafta, burnunuzu sümkürmeyiniz. Burnunuzda kan veya mukus birikirse, nazikçe içinize çekiniz ve tükürünüz. İlk günler, burnunuzdan kanla bulaşmış akıntı olacaktır. Korkmayınız. Bu durumun bir hafta sürmesi normaldir. Fazla miktarda ve taze kan şeklinde kanama durumunda, hekiminize haber veriniz. Operasyon esnasında burunda kalan eski kan, kırmızı-kahverengi renktedir ve bir haftadan bile uzun süre burun akıntısı ile karışık olarak görülebilir. Operasyondan dört ile altı hafta sonrasına kadar sürebilen kalın, renkli akıntı da sık görülür.
Operasyon sonrası üst dudağınızın üzerindeki gazlı bez rahatınız içindir. Burun akıntısı olursa, onu emer. Operasyon sonrası ilk birkaç gün, ıslandıkça değiştirilir. Akıntınız azaldığında kullanmanıza gerek kalmaz. Burun akıntınızı, selpak ile nazikçe kurulayabilirsiniz.
Burnunuza bir şey sokmayınız. Burun deliğiniz içerisinde kurumuş kan varsa, ucu oksijenle ıslatılmış ince bir pamuk çubukla, nazikçe çıkartabilirsiniz.
Burun Kuruması: Burnunuzu nemli tutmak için günde dört beş kez tuzlu su kullanmalısınız. Hava kuru ise, hava nemlendirici kullanmanız da sizi rahatlatır.
Uçak Yolculuğu: Uçakların havası kuru olur, bu yüzden burun damlası ile sık sık burnunuzu nemlendirmeniz gerekir. Uçuş sırasında yüzünüzde basınç hissederseniz, burun açıcı bir ilaç almanız fayda sağlayabilir (sudafed , rinogest gibi).
Dudak Kuruması: Ağızdan nefes alıp vermeniz, dudaklarınızın kurumasına yol açabilir. Bu durumda, vazelin veya dudak kremleri kullanabilirsiniz.
Dudak ve Ağız Bakımı: Burnunuzun en az hareketle iyileşmesini sağlamak, kozmetik ve fonksiyonel sonucun daha iyi olmasına yol açacaktır. Üst dudağınızın hareketi, burnunuzu etkileyeceği için, mümkün olduğunca dudağınızı az hareket ettiriniz. Aşırı konuşma, gülme, yüz hareketleri veya yemek yemek, sakız çiğnemek tavsiye edilmez. Özellikle üst dudak seviyesinde, dişlerinizi dikkatli ve nazikçe fırçalayınız.
Islık çalarken, ruj sürerken, öperken veya bir şey emerken oluşan dudak hareketlerinden kaçınınız.
Yüz, Vücut ve Saç Bakımı: Yüzünüzü nazikçe yıkayınız, fakat alçınızın ıslanmamasına dikkat ediniz.
Duş almayınız, çünkü alçınız ıslanır ve gevşer. Vücudunuzu yıkayabilirsiniz. Saçınızı yıkamanız şart ise burun alçınız çıkartılana kadar saçınızı küvete eğerek yıkayınız.
Gözlük: Operasyondan dört hafta sonraya kadar gözlüğünüzü alçının ve burnunuzun üzerine takmayınız. Gözlüğünüzün ağırlığı burun şeklinizi bozabilir. Gözlük kullanmanız şart ise, bir bant ile alnınıza yapıştırınız.
Kontakt lens: Gözünüzün şişliği azaldığı zaman, lenslerinizi kullanabilirsiniz. Lenslerinizi takarken, ellerinizle burnunuza basınç uygulamayınız.
Operasyon Sonrası İlk Kontrol
Burun alçısı çıkartılırken, nadiren ağrı olur fakat kişiler, bu olaydan endişe duyarlar.
“Septorinoplasti” operasyonu olmuşsanız, sadece bir dikiş ile birbirine tutturulan, burundaki yumuşak desteğin çıkartılması oldukça kolay ve ağrısızdır. Burnunuzda başka dikiş varsa, bunlar kendiliğinden emilir.
Burun alçınız çıkartıldıktan sonra, burnunuz biraz şiş gözükebilir. Çok az bir şişlik operasyondan sonra aylarca devam edebilir ve sizin tarafınızdan bir gerginlik olarak hissedilir. Fakat etrafınızdaki kişiler bunu fark edemezler.
Operasyon Sonrası İlk Aylar
Güneşe Maruz Kalma: Operasyondan dört hafta sonrasına kadar güneşe maruz kalmayınız. Güneş ışını, şişliği arttırabilir, kalıcı renk değişikliğine ve iyileşmenin gecikmesine yol açabilir.
Fizik Hareket: Bir hafta sonra aerobik harekete başlanabilir, fakat bir ay süre ile burunun çarpmamasına dikkat edilmelidir. İki hafta yüzmekten kaçının, çünkü burun içine kaçan su, iltihaba yol açabilir. Şayet parlak, kırmızı renkte kan görülürse, bu hareketleri birkaç gün kısıtlayınız.
Düzelme Süreci: Burun açıklığınız operasyondan sonra en iyi durumuna, altı haftadan önce ulaşmaz. Bazı günler, nefes almanız rahat olur. Diğer günler, olmaz. Bu süre içerisinde burundan nefes almanız, bir taraftan diğerine değişerek sürer.
Unutmayın, düzelme bir süreçtir, olay değil.