Burun estetiği sonrasında estetik sonuç mükemmel olsa bile nefes alamama çok ciddi bir sorundur. Burun estetiği sonrası nefes almada güçlük çekme durumunun iki temel sebebi vardır.
- Daha önce var olan burun problemleri (burun kıkırdağı eğriliği, burun eti büyümesi, polip vs)
- Burun estetiğine bağlı olarak burun çatısının daralması. Bu sorun burun estetiği olan hastaların %10’unda vardır. Burun kanatlarını oluşturan kıkırdakların fazla alınması ve özellikle dış arka kısımların fazlaca alınması burun kıkırdağında ciddi zayıflamaya yol açar. Bu da valv yetmezliği olarak adlandırılan durumun temel nedenidir. Nefes alırken burun kanatlarını içeri doğru aşırı kıvrılması ile kendini gösterir. Burun içi sebeplerden bir diğeri ise alerjik rinite bağlı olarak burun içini döşeyen mukozanın şişmesi ve havayolunu daraltmasıdır.
Enfeksiyona bağlı rinit, alerjik rinit, vazomotor rinit, ilaca bağlı rinit, sinüzit burun mukozasını şişirerek darlığa yol açan diğer nedenlerdir. Kemik veya kıkırdaktan kaynaklanan sorunlar ise kıkırdakların burun içine doğru kayması, burun girişinin aşırı daraltılması, ameliyatlara bağlı darlıklar, burun eti büyümesi, burun kıkırdağındaki eğrilikler diğer nedenlerdir. Bunun dışında burun ameliyatları sonrası burun ucu düşmesi estetik problemler kadar burun tıkanıklığına da yol açar. Burun kıkırdağının içe yer değiştirmesi, estetik burun ameliyatı sırasında burun kemiklerini kırarken burun çatısını çok daraltacak şekilde kırmak ciddi burun tıkanıklığına yol açabilir.
Tedavisi cerrahidir. Hasta KBB hekimine başvurmalıdır. Darlık, nedene yönelik cerrahi yöntemle düzeltilir. Burun eti büyümeleri radyofrekans kullanılarak küçültülebilir. Kıkırdak eğrilikleri septoplasti operasyonu ile kolayca düzelir. Burun ucu düşmesi, burnun aşırı daralması ve valv yetmezliği, burun çatısını genişletici operasyonlar ile düzeltilir bu operasyonlar hem fonksiyon hem estetik korunarak yapılır.