Burun etlerine radyofrekans uygulanması, burundan nefes almanın iyileştirilmesi için yapılan bir işlemdir. Radyofrekans yöntemi aslında radyo dalgaları ile kontrollü bir şekilde ısı oluşturulmasıdır ve özel geliştirilmiş cihazlar ile birçok cerrahide de kullanılabilirler. Bu teknik burun etlerinin sadece içerisine ısı verdiği için yüzeydeki mukozaya hiç hasar vermemekte ve günümüzde en gelişmiş, en konforlu ve en güvenilir yöntemdir. Değişik cihaz modelleri de güvenlik konusunda kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer konudur. Isı, doku yoğunluğu kontrol kalitesi değişen cihazlar da mevcuttur. Kişiler bunu hekiminden sorgulamalıdır.
Radyofrekansın burun problemlerinde kullanılmasının en sık sebebi burun içerisinde içi damar ile dolu olan ve gün boyu şişip inerek havanın ısıtılması ve nemlendirilmesine yarayan burun etlerinin “vazomotor rinit” diye bilinen bozukluklarındadır. Bu rahatsızlıkta burun etleri aşırı şişer ve burun salgısı üretir. Bu durum kişide alerji olmamasına rağmen benzer şikayetler oluşturur. Fakat radyofrekans aynı zamanda alerjinin oluşturduğu burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve burunda dolgunluk hissinde de kullanılabilir.
Radyofrekans ile burun etlerinin içerisinde bir nedbe dokusu oluşturulur, bu doku bir korse gibi burun etlerinin aşırı şişmesini ve bol salgı üretmesini engeller.
Tek başına burun etlerine yapılan radyofrekans uygulaması yaklaşık 15 dakika süren kısa ve kolay bir işlemdir. Burun etleri lokal anestezik ile uyuşturularak gerçekleştirilebilir, işlem sırasında ağrı oluşmaz ve kişi aynı gün evine dönebilir. Bu işlem hastaların %85 ile 90’ında etkilidir ve ek olarak başka bir işleme gerek duyulmaz.
Bu bilgiler sizin rahat ve başarılı bir müdahale geçirmenize yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler ne o olursa olsun, herhangi bir sorunuz varsa, lütfen doktorunuzu arayarak sormaktan çekinmeyiniz.
İşlem İçin Hazırlık
Aç olmanız gerekmez. Aspirinden kaçınınız. İşlemden bir hafta önce ve sonrasında, aspirin ve onu ihtiva eden diğer ilaçlar kullanılmamalıdır. İşlemden sonra burnunuzun içerisine her hangi bir tampon veya başka yabancı madde konmaz.
Ağrı: İşlem sonrası burunda ve yüzde hafif bir basınç hissi olabilir, bu durumda kanı sulandırmayan ağrı kesiciler kullanılacaktır. Ağrı olduğunda önerilen ağrı kesiciyi alınız. Aspirin veya onu ihtiva eden diğer ilaçlardan kullanmayınız, kanamaya yol açabilirler.
İşlem Sonrası İlk Haftalar
Burun etleri, işlem sonrası birkaç hafta şiş ve dolgun olacaktır. Sanki bir nezle olmuşsunuz gibi hissedeceksiniz. İlk haftadan sonra burnunuzu nazikçe sümkürebilirsiniz.
Kanama: Bu işlemde kanama beklenmemektedir, şayet kanamanız olursa burnunuza “Otrivine” burun spreyi püskürtünüz ve içerisine pamuk tampon uygulayınız. Kanama devam ederse doktorunuzu haberdar ediniz.
Fizik Hareket: Müdahaleden 72 saat sonra eski hareketlerinize dönebilirsiniz.
İşlem Sonrası İlk Ay
Burun solunumunuz bir ay geçene kadar en iyi durumuna gelmeyecektir. Burunun müdahale sonrası iyileşmesi zaman alır. Bazı günler diğerlerinden daha rahat geçebilir. Genel olarak, her geçen gün bir öncekinden biraz daha iyi hissedilir.