Horlama, soluduğunuz havanın, ağız ve burunun gerisinde tıkanmasından dolayı oluşur. Çoğu hastada, horlamanın sebebi, uvula (ağzın gerisinde, damaktan aşağıya doğru sallanan yumuşak huni şeklindeki yapı) ve damaktır. Zayıf kas gücü, büyük bademcik veya geniz eti, uzun damak, burun tıkanıklığı ve kilo fazlalığı horlamaya sebep olabilir.
Doktorunuz size, genel sağlığınız ve uyku düzeniniz ile ilgili sorular soracaktır. Uyku ve horlama rahatsızlığınızın tam sebebinin bulunabilmesi için, uyku testine ihtiyaç duyulabilir. Bu test, belirli cihazlarla uyku anında gerçekleştirilir.
Horlamanın sebebine göre doktorunuz tedavinin seçimini size anlatacaktır. Bu durumda sebep, burun tıkanıklığı ise ona yönelik, uvula ise ona yönelik operasyonlar gerçekleştirilir.
“Uyku apnesi”, uyku esnasında nefesin on saniyeden fazla tutulması ve bunun bir saat içerisinde belirli sayıdan fazla gerçekleşmesidir.
Radyofrekans yöntemi ile lokal anestezi altında kısa süren bir operasyonla horlama tedavisi yapılabilir. Genelde bir seans yetse de kişinin horlamasının düzelmesine göre altı hafta aralıklarla birkaç kez tekrarlanabilir. Bu operasyonda kişinin hastanede kalmasına gerek yoktur ve hemen işinin başına dönebilir.
Radyofrekans ile yapılan operasyonda kanama olmamaktadır. Operasyon sonrası küçük dilde bir hafta süren bir ödem olsa da hemen hemen hiç ağrı olmamaktadır.
Radyofrekans cerrahisi ile uygun seçilmiş kişilerde horlama operasyonu %85-90 başarılıdır, hemen hemen herkes operasyondan sonra dört ile altı hafta içerisinde horlamasında düzelme olduğunu fark eder.
Uyku apnesi için yapılan en sık operasyon, tıp dilinde “UPPP” diye bilinir. Bu operasyonda bademcikler alınır ve sert damak arkasında aşağıya doğru sallanan “uvula” küçültülerek dokular gergin hâle getirilir.
“UPPP” operasyonu, operasyon odasında hasta uyutulduktan sonra yapılır ve hasta, genel durumuna göre birkaç gün hastanede kalabilir.
Uyku Apnesi Operasyonu İçin Hazırlık
Yanımızda ne getirelim?
Bol ve rahat kıyafetler giyinin. Şayet kontakt lens kullanıyorsanız, operasyondan sonra gözlük kullanmanız daha rahatlık sağlar.
Özel kullandığınız ilaçlarınızı yanınızda getiriniz.
Değerli eşyalarınızı evde bırakınız.
Ulaşımınızı ayarlayınız. Sizi evinize götürecek birisini ayarlamanız gerekir.
Aspirinden kaçınınız. Operasyondan bir hafta önce ve sonrasında, aspirin ve onu ihtiva eden diğer ilaçlar kullanılmamalıdır.
Operasyon Günü
Anestezi: Anestezi, hastaların ağrı duymadan ameliyat olmasını sağlayan bir bilim dalıdır. Anesteziden korkmayınız. Anestezi, bayılmak değil kontrollü olarak bir anestezi uzmanı tarafından uyutulmak ve ameliyat bittikten sonra yine kontrollü olarak uyandırılmak demektir. Ameliyatınız süresince anestezi uzmanınız yanınızda olacak, solunum ve kalp başta olmak üzere tüm hayatî fonksiyonlarınızı takip edecek ve ameliyat bitiminde uyandırıp yatağınıza gönderecektir.
Ameliyat için gerekli testler, hastanın ve ameliyatın durumuna göre operatör doktor veya anestezi uzmanınız tarafından istenecektir. Ameliyat olacak kişi ameliyattan 8 saat öncesinden hiç bir şey yememiş ve içmemiş olmalıdır (aynı oruç gibi). 5 gün öncesinden sigara içiminin kesilmesinin ameliyat sonrası şikayetleri azaltacağını unutmayınız.
Anestezi az veya çok; ağır veya hafif değil her zaman hastaya göre ayarlanır. Hastalar genellikle ameliyathanede ellerine takılacak küçük bir iğneden verilecek ilaçlarla uyutulur (Narkoz, maske, kara balon v.s. gibi şeylerle değil).
Anesteziden çıkan hastalar ameliyattan sonra ilk saatlerde verilen ağrı kesicilerin etkisi ile uykuya eğilimli ancak sorularınıza cevap verecek, şikayetlerini söyleyebilecek halde olurlar endişelenmeyiniz.
Operasyon sonrası: Operasyondan sonra kişi, belirlenen süre içerisinde odasında kalır. Operasyonun ve hastanın genel durumuna göre, aynı gün veya sonraki günler taburcu edilir.
Ağrı: Kulak ve boğaz ağrısı beklenir. Ağrı olduğunda önerilen ağrı kesiciyi alınız. Aspirin veya onu ihtiva eden diğer ilaçları kullanmayınız, çünkü kanamaya yol açabilirler.
Operasyondan Sonraki İlk Haftalar
Diyet: Anesteziden sonra, midede hafif bir hassasiyet oluşabilir. Operasyon sonrası ilk 24 saat içerisinde, sulu ve yumuşak gıdalar rahatlık sağlar. Yutkunmak, boğaz ağrısına sebep olabilirse de, hastanın bol miktarda sıvı alması çok önemlidir. Vücudun susuz kalması, ateşe ve iyileşmenin gecikmesine yol açar.
Operasyondan sonra ilk iki hafta içerisinde ağzın tam olarak açılması zor olabilir. Sert ve pürtüklü gıdalar ile sıcak içeceklerden kaçının.
Kulak ağrısı, operasyondan sonra dördüncü, beşinci günde en kötü durumunu alır. Bu normaldir ve korkulmamalıdır. Ağrı, boğazlardan kulağa doğru yansır, kulak iltihabı diye korkulmamalıdır. Bu durum, operasyondan sonra, yedi ile on gün içerisinde son bulur. Şayet aynı zamanda kulak akıntınız ve işitme kaybınız olursa, doktorunuza haber veriniz.
Solunum: Tıkalı bir burun, nadir görülür. Solunum ve yutkunma ile ilgili bir probleminiz olursa, hemen doktorunuza haber veriniz.
Kanama: Operasyondan sonra ilk on gün içerisinde kanama olabilir. Kanama olursa, kişi dik oturtulmalı ve soğuk su ile nazikçe gargara yapılmalıdır.
Taze kırmızı kanama olursa doktorunuza haber veriniz. Doktorunuza ulaşamazsanız, hastayı en yakın acil servise götürünüz.
Ateş: Ateşiniz çıkarsa hemen doktorunuza haber veriniz.
Fizik Hareket: Aşırı fizik hareket, kan basıncını arttırarak kanamaya yol açabilir. Operasyondan sonra iki haftaya kadar aşırı hareketlerden kaçınılmalıdır.
Öksürme: Öksürmemeye çalışınız. Öksürmek, boğazı tahriş ederek kanamaya yol açabilir.
Dinlenme: Daha iyi düzelmek için, operasyondan sonra vücudunuzun daha fazla dinlenmeye ihtiyacı vardır. İlk hafta dinlenmeye önem veriniz.
Oda Sıcaklığı: İyileşme için en iyisi, serin, nemli bir havadır. Oda ısısını yüksek tutmayınız (yaklaşık 20 derece). Mümkünse hastanın odasında nemlendirici bulundurunuz.
Düzelme Süreci: Operasyonun etkisinden tam olarak kurtulmak, yaklaşık 10-14 gün sürer. Bazı günler, diğerlerinden daha rahat geçebilir. Genel olarak her geçen gün daha iyi hissedilir.
Ses: Sesinizin kulağınıza değişik geldiğini hissedebilirsiniz. Bu doğaldır ve boğazınız iyileştikçe düzelecektir.
Operasyondan Sonra İlk Ay
Operasyonu takibeden ilk hafta içerisinde uyku apnesi ve horlamada azalma olduğunu göreceksiniz.
Operasyondan Sonra İkinci ve Üçüncü Aylar
Genel olarak, her geçen gün diğerinden daha iyi olacaktır.
Hastalara, iki ile üç ay sonra uyku testi tekrarlanabilir.
Unutmayın, düzelme bir süreçtir, olay değil.