Kepçe kulak rahatsızlığı, çocuklarda ciddi davranışsal ve psikolojik etkilere sebep olabilir. Bu kulak deformitesi 6-7 yaşlarına kadar psikolojik sıkıntılara yol açmayabilir. Ancak bu dönemden sonra özellikle ergenlik ve sonrasında uzun süre devam edecek psikolojik sıkıntılara zemin hazırlar.
Bu nedenledir ki kepçe kulak ameliyatlarının okul öncesi dönemde yapılması önerilir. Bu dönemde görülen çocuklarda içine kapanıklık, çekingenlik ve antisosyalliğe kadar uzanan sorunlar operasyon sonrası düzelir. Kepçe kulağı olan çocukların %59’unun anne veya babasında da kepçe kulak deformitesi bulunur.
Operasyona karar verilirken kulak burun boğaz uzmanı beraberinde olabilecek başka sorunları değerlendirir. Bazen orta kulak ve dış kulak yolunda da ek anomaliler olabilir. Kulak 20 mm den fazla kalkmışsa ve kafatası ile olan açısı 35 dereceden fazlaysa operasyon önerilir.
Ameliyat teknikleri çok farklıdır. Kıkırdak çıkartmadan, sadece katlayarak operasyon yaıyoruz. Böylece çok iyi ve uzun süreli cerrahi sonuçlara ulaşmaktayız.
Operasyon genel anestezi altında yapılmakta, ameliyat sonrasında kulak çevresine 1 hafta bandaj uygulanmaktadır. 1 ay kadar travmaya yol açabilecek egzersiz ve faaliyetlerden uzak durulmalıdır.