Bir ya da iki ses telinin hareketlerinin zayıflaması veya tamamen felç olmasıdır.
Oluşturduğu şikayetler şunlardır:
- Ses kısıklığı,
- Ses yorgunluğu,
- Konuşurken boğazda ağrı veya gerginlik,
- Yiyecek veya içeceklerin soluk borusuna kaçması ve öksürük,
- Konuşurken nefes yetmezliği olması veya nefes nefese kalma,
- Solunum problemleri ve nefes açlığı
Ses teli zayıflığının sebepleri şunlardır:
- Viral enfeksiyonlar (yakın zamanda geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları)
- Ses teli sinirinin zedelenmesi. Bu durum bir kaza sonucu olabildiği gibi boyun fıtığı ameliyatı veya guatr ameliyatı sonucu da olabilir.
- Gırtlak kas ve sinir problemleri
- Ses tellerini kontrol eden sinire tümör nedeniyle bası olması
- Genel anestezi tüpünün ses teli sinirine bası yapması
- Laringofaringeal reflü (Sessiz reflü)
- Sebebi bilinemeyen grup
Ses teli zayıflığı saptanan kişide şikayetlerin ciddiyetine, kişinin günlük hayattaki ses gereksinimine ve ses teli zayıflığının zaman içerisinde iyileşme ihtimaline göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavi için şunlar önerilebilir: sadece izlem, ses terapisi, ses teline enjeksiyon yöntemleri ve ses telinin pozisyon ve şeklini düzeltme ameliyatı (tiroplasti).
Enjeksiyon yöntemlerinde, ses tellerine değişik maddeler verilir. Bu maddeler: yağ, collagen ve fasya(Cymetra) dır. Collajen ve fasya geçici maddeler iken yağ kalıcı bir materyaldir. Bu işlemler oldukça kolay olup, özellikle orta dereceli zayıflıklarda ve iyileşme beklenen durumlarda tercih edilir.
Ses teli zayıflığı oluştuktan 6-9 ay sonra sesiniz normal fonksiyonunu geri kazanmazsa bu süreden sonra kendiliğinden iyileşmesi beklenemez. Bu durumda sesin düzelmesi için cerrahi bir girişim olan ‘Tiroplasti ameliyatı’ yapılabilir. Bu ameliyatta boyundan yapılan küçük bir kesi ile ses teline destek sağlamak amaçlı silikon bir blok yerleştirilir. Ameliyat sonrası başarı ve hasta memnuniyeti çok yüksek olup şikayetler belirgin olarak düzelmektedir.