Burun kanamalarını burun ön ve arka tarafından gelen kanamalar olarak kabaca ikiye ayırmak mümkündür. Ön taraftan olan burun kanamaları çoğunlukla burun ucundaki kabuk, tahriş, karıştırma sonucu olan damar çatlamalarıdır ki kanama miktarı olarak sorun yaratmazlar. Böyle bir kanama olduğunda soğuk su ile burun temizlenmeli, pıhtı varsa sümkürülmelidir. Sonra kişinin oturtularak burun kanatlarının iyice sıkılması ve 3-4 dakika böylece beklenilmesi lazımdır. Tampon koymak, yatırmak yanlıştır. Kanama sıklık gösterirse kulak burun boğaz uzmanınca konsülte edilmelidir. Hekime gidene kadar kan sulandırıcı ilaçların – zorunlu değilse – alınmamasını öneririz.
Burun arkasından olan kanamalar daha büyük damarların açılması ile olur ve miktarı fazladır, acil müdahale gerektirir. Tansiyon kontrol altına alınmalı ve hemen hekime başvurulmalıdır. Zorunlu değilse kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir. Burundaki pıhtıların sümkürülmesi, burun ve yüze buz uygulanması önerilir.
Bir de operasyonlardan sonra olabilen burun kanamaları vardır ki bu durumda hemen operasyonunuzu yapan hekim veya kurumla irtibata geçilmelidir. Bu arada burundaki pıhtıların sümkürülmesi, burun ve yüze buz uygulanması önerilir.