Sinüsler burnumuzun etrafında kafatasımızın içerisinde bulunan hava dolu mağara gibi boşluklardır. Bu boşluklar ince bir kanalla burun içerisine açılırlar. Kanalların tıkanması ve iltihaplanmasına tıp dilinde ”sinüzit” diyoruz. Sinüzitin akut, subakut, kronik, sık tekrarlayan gibi değişik formları vardır. Her birinin tedavisi tipine ve etkenine bağlı olarak değişir.
Sinüs ağzının anatomik olarak tıkanıklığından kaynaklanan durumlarda son zamanlarda yeni geliştirilen bir teknik ortaya çıkmıştır. Bu teknikte sinüs ağızlarına yerleştirilen balonlar şişirilerek daha az travma ile sinüs ağızları genişletilmektedir. Tekniğin ilk kullanımından itibaren 4-5 yıl olmuştur ve hastaların % 95’inde sinüsler açık kalmıştır. Şimdilik sadece maksiller (yanak altı), frontal (alın) ve sfenoid (kafatasının içi burnun en arkası) sinüslerde kullanılabilmektedir. Polipli, daha önce ameliyat olmuş, etmoid sinüsleri dolu kişilerde klasik endoskopik tekniğe ek olarak kullanılabilmektedir.
Klasik sinüzit operasyonlarında deneyimli ve bu tekniğin kursunu almış hekimlerin – yine çok seçili olgularda – kullanması doğrudur. Gelişmelere açık ve ümit vaad eden bir teknik olarak kullanmakta ve önermekteyiz.